نماینده ولی فقیه در استان البرز و امام جمعه کرج با اشاره به خطبه قاصعه امیرالمومنین (ع)، کبر و عجب را اعمالی شیطانی دانست که عامل سقوط ابلیس و مانع راهیابی انسان به بهشت میشود. وی با تأکید بر عبرتآموزی از سرنوشت ابلیس، دوری از این صفت رذیله را برای قرب به خداوند ضروری خواند.
به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در استان البرز و امام جمعه کرج، آیتالله سید محمدمهدی حسینی همدانی در تفسیر این خطبه نورانی، به نکته کلیدی عبرتآموزی از سرنوشت ابلیس پرداخت. وی گفت: شیطان با وجود عبادت طولانی و شش هزار ساله خود، به دلیل یک ساعت تکبر و استکبار در برابر فرمان الهی برای سجده بر آدم، همه بندگی و قرب خود را از دست داد و از درگاه الهی رانده شد. این نشاندهنده عمق خطر و تباهکنندگی صفت تکبر است.
وی افزود: خداوند متعال، متواضعان را که در بندگی خود خاشع هستند، گرامی میدارد و برعکس، متکبران را که خود را برتر میبینند، خوار و ذلیل میسازد. متقین حقیقی کسانی هستند که از کبر و عجب که هر دو از دامهای شیطان هستند، به شدت پرهیز میکنند و به جای آن به تواضع و فروتنی در برابر پروردگار و خلق او رو میآورند.
وی تاکید کرد: همانطور که کبر باعث رانده شدن فرشتهای همچون ابلیس از بهشت و جایگاه رفیع او شد، انسان نیز با داشتن این صفت رذیله، نمیتواند وارد حریم قدس الهی و بهشت برین شود. در روایات به صراحت آمده است که “لا یدخل الجنه من کان فی قلبه مثقال ذره من کبر”؛ یعنی کسی که ذرهای کبر در دل داشته باشد، وارد بهشت نمیشود.
وی تصریح کرد: پیامبر اکرم (ص) نیز در این خصوص فرمودند: روز قیامت روزی بسیار سخت و طولانی خواهد بود، اما برای مؤمنان که متواضع و اهل بندگی هستند، این روز به آسانی یک نماز فریضه یا حتی کمتر سپری خواهد شد. اما برای گناهکاران و متکبران، روزی بسیار دشوار و طولانی است که بر اساس روایات میتواند به درازای پنجاه هزار سال نیز برسد. بنابراین، دوری از کبر نه تنها در دنیا موجب عزت و قرب الهی است، بلکه در آخرت نیز باعث آسانی حساب و ورود به بهشت خواهد شد. کبر حالتی درونی است که در رفتار خارجی به صورت تکبر نمود پیدا میکند و هر دو مذموم و از صفات ناپسند هستند.