متن کامل خطبه نماز عید فطر ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
استان البرز، شهرستان کرج
توسط آیت الله حسینی همدانی
بِسمِ الله الرَّحمَنِ الرِّحیمِ
اَلحَمدُالله رَبِّ العالَمینَ وَالصَّلاهُ وَالسَّلامُ عَلی سَیِّدِ الاَنبیاء وَ المُرسَلینَ
اَلعَبدِ المُوَیَّد وَالرَّسولِ المُسَدَّد اَباالقاسِمِ المُصطَفی مُحَمَّد
وَ عَلی آلِه الطَّیِبینَ الطّاهِرینَ المَعصُومِینَ سِیَّما بَقِیَّهِ اللهِ الاَعظَم فِی الاَرَضِینَ
وَاللَعنَهُ الدّائِمَه عَلی اَعدائِهِم اَجمَعینَ مِنَ الآنِ اِلَی قیامِ یَومِ الدّین
اوصیکم عبادالله و نفسی بتقوی الله. مولای ما امیرالمومنین علیه السلام در حکمت ۴۱۰ از حکم نهج البلاغه فرمودند «التُّقى رئیسُ الأخلاقِ» تقوا ریاست صفات اخلاقی را بر عهده دارد؛ و بنابر بیان رسول خدا «المتقون ساده» در بین مردم و جامعه سیادت معنوی متدینین را هم اهل تقوا بر عهده دارند و نزد خدای تعالی اکرم هستند؛ و امامتشان را به طور ویژه امیرالمومنین سلام الله علیه به عنوان امام المتقین بر عهده دارد.
تقوا در بین فضائل اخلاقی یکتا است؛ یعنی نظیر ندارد و بدیل و جانشین ندارد؛ یعنی اگر مثلاً تقوا در کسی ضعیف باشد هیچ وصف دیگری جای تقوا را در او نمیگیرد و چیزی جایگزین او نمیشود. امیرالمومنین سلام الله علیه فرمودند «التَّقوى لا عِوَضَ عَنه و لا خَلَفَ فیه» تقوا عوض و جانشین ندارد.
بعد در کلمات معصومین علیهم السلام که نگاه میکنیم میبینیم امام صادق علیه السلام تقوا را خلاصه و عصاره همه واجبات که باید انجام دهیم و ترک محرمات وظیفه ما است معرفی کرده. بنابراین وقتی خطیب جمعه و عیدین خودش و دیگران را توصیه به تقوا میکند در واقع توصیه به نماز و روزه و جهاد و زکات و خمس و امر به معروف و نهی از منکر و همه واجبات و ترک همه محرمات میکند.
امیرالمومنین سلام الله علیه وقتی شریح بن هانی را به فرماندهی لشکر نصب کرد همه نکات اخلاقی که یک فرمانده باید بلد باشد و رعایت کند را مثل صبر و متانت و بردباری و شجاعت و وقار و انصاف و عدالت و امثال اینها را در یک جمله این گونه فرمود «اتَّقِ اللَّهَ فِی کُلِّ صَبَاحٍ وَ مَسَاءٍ» در هر شب و روز تقوا را رعایت کن یعنی دائماً با تقوا باش.
ماه مبارک رمضان این ویژگی را داشت که انسان در این ماه با تقوا شود. اگر تقوایی دارد آن را محکم و مستحکم کند. حضرت امام رضوان خدا بر او فرمود عید فطر برای کسی است که در ضیافت الهی راه یافته باشد و از این ماه استفاده کرده باشد.
از کجا بفهمیم که این ضیافت الهی را خوب درک کردیم یا نه؟! آیا در جان ما نشسته یا هنوز کمبود دارد؛ که در این روزی که خدای تعالی یک فرصت اضافه داده یعنی یک ماهی که گذشت به کنار امروز به خصوص به تنهایی مثل یک ماه گذشته فرصت است تا بتوانیم اگر نقص و کمبودی بوده امروز آن را جبران کنیم؛ راهش این است که خودمان را به طبیب عرضه کنیم. انسان بیمار خودش را به طبیب عرضه میکند.
طبیب کیست؟ امیرالمومنین علیه السلام فرمودند رسول خدا «طبیب دوّار بطبّه» رسول خدا طبیب دوره گرد بود؛ به دنبال بیمارش میرفت و بیماری او را تشخیص میداد و برایش نسخه مینوشت. اگر به نسخه او عمل شود شفای بیمار قطعی است.
پیغمبر اکرم در اول ماه مبارک نکاتی را تذکر دادند که اگر خوب گرفته باشیم و نسخه ایشان را انجام داده باشیم کار تمام است. یکی از آن بخشهای مهم نسخه ایشان تذکر به خوش خلقی بود. «مَن حَسَّنَ مِنکُم فی هذَا الشَّهرِ خُلُقَهُ کانَ لَهُ جَوازا عَلَى الصِّراطِ یَومَ تَزِلُّ فیهِ الأَقدامُ» کسی که در این ماه اخلاق خودش را خوش کند خدای تعالی به او جواز عبور از صراط میدهد. روزی که پاها روی صراط میلغزد پای او نمیلغزد. خوش خلقی چنین آثاری دارد.
یعنی باید همه ما در این ماه مبارک خوش اخلاق شده باشیم. حسن خلق از صفات خداست و از رحمت خدا نشئت میگیرد. اگر بخواهیم ایمان ما کامل شود باید ببینیم این صفت در ما تجلی پیدا کرده یا نه خلق ما نیکو شده است یا نه. حضرت فرمودند «اکملکم ایمانا احسنکم خلقا» هر کس خلقش بهتر شد ایمانش کاملتر خواهد شد.
حسن خلق هم آثار دنیایی دارد هم آثار آخرتی دارد. فقط چند نمونه از این آثار را برای شما از روایات میخوانم. فرمودند کسی که حسن خلق دارد راههای زندگی برایش هموار میگردد. روابط صمیمانهاش با مردم مستحکم میشود. رزق و روزیاش برکت مییابد چون گنجهای روزی در خوش اخلاقی است. عمرش طولانی و زندگیش سامان مییابد. گناهان را آب میکند همانطور که آفتاب برف را آب میکند. خداوند حساب آخرت را برای او آسان میگیرد. با انبیای الهی همنشین میشود. و از همه اینها بالاتر اینکه رسول خدا فرمود نزدیکترین شما در همنشینی با من در قیامت آن کسی است که خلقش نیکوتر باشد.
از خدای تعالی میخواهیم به برکت روز عید خلق و اخلاق همه ما را خوش بگرداند.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
وَالْعَصْرِ ﴿۱﴾ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ ﴿۲﴾ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿۳﴾
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ
اَلحَمدُالله رَبِّالعالَمینَ اَلصَّلاهُ وَالسَّلامُ عَلی سَیِّدِ الاَنبیاء وَ المُرسَلینَ اَبَالقاسِمِ مُحَمَّد
وَ صَلِّ عَلَی اَمیرِالمُؤمِنینَ عَلیِ بنِ اَبی طالِب وَ عَلَی فاطِمَهَ الزَّهرا سَیِّدَهِ نِساءِ العالَمینَ
وَ عَلَی الحَسَنِ وَ الحُسَینِ سَیِّدَی شَبابِ اَهلِ الجَنَّه وَ عَلَی عَلیِ بنِ الحُسَینِ وَ مُحَمَّدِ بنِ عَلی
وَ جَعفَرِ بنِ مُحَمَّد وَ موسَی بنِ جَعفَرِ وَ عَلیِ بنِ موسی وَ مَحَمَّدِ بنِ عَلی وَ عَلی بنِ مُحَمَّد
وَالحَسَنِ بنِ عَلی وَ الخَلَفِ القائِم الحُجَّه حَجَجِکَ عَلی عِبادِک وَ اُمَنائِکَ فِی بِلادِکَ
خودم و همه شما خواهران و برادران ایمانی را به رعایت تقوای الهی دعوت میکنم. در آیات اولی که بر قلب رسول خدا نازل شد این بود که «اقْرَأْ وَرَبُّکَ الْأَکْرَمُ» یعنی رب اکرم معلم انسانهاست. معلمی که کریم است درس کرامت میدهد که محورش تقواست. یعنی اولین آیات الهی انسان را به تقوا دعوت کرده است تا فرد را به کرامت برساند که «اِنَ اَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللّٰه اَتْقاکُمْ» و آیات پایانی که بر رسول خدا نازل شده آنها هم توصیه به تقوا دارد.
بنابراین کسی که در مسیر تقوای الهی زندگی خودش را تنظیم میکند و حرکت میکند از همراهی و رحمت خاصه خدا برخوردار است؛ که در آیه ۱۹۴ بقره فرمود «وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِینَ» برای متقین معیت با خدا به دست میآید که نتیجهاش محبوب خدا شدن است که در آیه ۴ سوره توبه فرمود «إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُتَّقِینَ». انشاءالله مسیر زندگی همه ما بر مدار تقوا باشد.
حلول ماه پر خیر و مکرم شوال و عید سعید فطر را به مردم استان به خصوص شما نمازگزاران محترم تبریک عرض میکنم. انشاءالله از همه لحظات ماه مبارک رمضان به خصوص شبهای قدر کمال بهره را برده باشید. و برای سال خودتان ذخیره لازم را فراهم کرده باشید.
تمرین یک ماهه انس با خدا و قرآن و دعا و اهل بیت و امام عصر به خصوص را سلوک سال خودتان قرار دهید. در این روز عید رسیدگی به محرومین را بیش از آن چیزی که برای زکات فطره پرداخت کردهاید در نظر بگیرید و از آن غافل نشوید. نسبت به کودکان توجه ویژه داشته باشید در روز عید. روز عید را جلوه بیشتری دهید تا اهمیت بیشتری برای کودکان پیدا کند. به خصوص نسبت به کسانی که امسال اولین روزه خودشان را گرفتند نسبت به آنها محبت بیشتری داشته باشید.
مجدد از همه مردم به خصوص مردم خوب و بصیر و هوشمند و زمانشناس استان بالاخص شهر کرج صمیمانه قدردانی و تشکر میکنم. حضور با صلابت و منسجم و با هیبت و پر ابهت و پر اهمیت شما عزیزان در یوم القدر جهان اسلام یعنی روز قدس چشم دشمنان خارجی و ایادی داخلی شان را کور کرد. قدرتنمایی پرمعنایی بود که باید خداوند متعال را برای داشتن چنین مردم با معرفتی شاکر بود.
در این کوران حماسههای غزه و نهایت گرگ صفتی صهیونیستهای سفاک که از روی استیصال و در حال جان کندن هر روز جنایت جدیدی میکنند راهپیمایی روز قدس امسال در ایران و در سراسر عالم پشتوانه خط مقاومت بود.
درود و سلام خدا بر امام راحل عظیم الشأن که این ابتکار و اقدام استراتژیک را در جمعه آخر ماه مبارک رمضان تاسیس کرد وبه خرج داد. روز جهانی قدس به همه به خصوص رژیم صهیونیستی و حامیانش فهماند که نه تنها قدس و مردم فلسطین بلکه هیچ مظلوم و محرومی در سراسر جهان تنها نیست.
و سلام خدا بر خلاف صالح حضرت امام رحمت الله علیه نائب الامام و سیدنا القائد که از روی وفا و با بصیرت تام آرمان فلسطین را در تمام این سالهای پرفتنه زنده و پویا و نورانی نگه داشته و مردم کشورهای اسلامی و غیر اسلامی را هم با جریان مقاومت همراه کرده است.
تکمیل عبادت یک ماهه ما به عنوان تعقیب بعد از نماز عید لعن بر اسرائیل است. روز عید است و دعا به اجابت نزدیک است؛ از خدا میخواهیم که شر دشمنان را به خودشان برگرداند. ظالمان و مستکبران عالم را خوار و منکوب کند؛ و ما را از هر خیری که به پیامبر و آلش عطا میکند بهرهمند کند؛ و شر و سوء را از ما دور کند همانطور که از پیغمبر و آلش دور میکند.
نکته کوتاهی راجع به شعار سال عرض کنم مثل ۱۷ سال گذشته مسئله اقتصاد و تولید و به خصوص معیشت مورد توجه امام المسلمین بوده است. در اول سال تاکید کردند و روز اول سال هم دوباره بیان کردند. همه کارشناسان و کاربلدان اقتصاد میگویند وضعیت بیمار اقتصاد بدون تقویت تولید که موتور محرکه اقتصاد است بهبود پیدا نمیکند.
تولید هم ارزش اقتصادی خلق میکند هم رشد ملی را بالا میبرد و هم وابستگی اقتصادی را کم میکند در نتیجه وضعیت معیشت بهتر خواهد شد . همه وظیفه داریم جلوی فعالیتهای سوداگرانهای که به چرخه تولید ضربه میزند را بگیریم. اگر همه از خورد و کلان خود را پایبند به اجرای فرمان اماممان نسبت به شعاری که برای امسال تعیین کردند یعنی سرمایهگذاری برای تولید قرار دهیم قطعاً نقدینگی ها به عامل فعال در اقتصاد تبدیل خواهد شد.
واحدهای کوچک صنعتی و کسب و کارهای نوپا و اقتصاد خانواده اینها را باید جدی گرفت. هیچ کسی از اینکه کاری بکند و تولیدی داشته باشد نباید خجالت بکشد. همه باید وارد عرصه شوند. کار و تولید باید گفتمان رایج مردم و روش همه ما باشد. هر کس به هر اندازهای کاری بلد است باید وارد میدان شود. هرکس هر هنری دارد باید هنر خودش را رو کند.
دوستان پویش راه بیندازند. جریان سازی کنند. از بانوان در خانه تا دانش آموزان در مدارس تا نمازگزاران در مساجد و مصلاها هر کس هر کاری که میتواند انجام دهد. همانطور که سیدنا فرمود مردم و دولت با هم میتوانند اقتصاد کشور را زنده و پویا کنند به شرط اینکه دولت بسترهای قانونی لازم را با سرعت فراهم کند و جلوی کاغذ بازیها را بگیرد. دولت خودش را رقیب سرمایهگذاران نداند.
حمایت از تولید داخل را باید جدی گرفت مثلاً در تبلیغات و تولیدات صدا و سیما برای تبلیغات داخلی هزینه نگیرند یا اگر میگیرند تخفیف ویژه دهند. در نمایش تابلوهای شهری بخشی را اختصاص دهند به تبلیغ کالاهای داخلی و رایگان به نمایش بگذارند. کمک بانکها در رشد تولید بسیار موثر است.
اگر بانکها هدفگذاری شده و با مطالعه تسهیلات خودشان را به بخش تولید اختصاص دهند به خصوص واحدهای کوچک تولیدی نتیجه دیدنی خواهد بود. بانکها باید از دلالی به خصوص در مسکن و هدایت نقدینگی به سمت بنگاهداری و سفته بازی و امثال اینها دست بردارند.
همه به اهداف ملی توجه کنند و همه تلاش کنیم که دولت ساختارهای اقتصادی را تغییر دهد و از تولید کنندگان حمایت کند مردم هم الگوی سرمایهگذاری خودشان را تغییر دهند تا شاهد شکوفایی اقتصاد باشیم.
راجع به روز جمهوری اسلامی هم در نماز جمعه مطالبی عرض شد تکرار نمیکنم.
مکرر عرض شده که مواضع رهبر معظم انقلاب در مسائل گوناگون به خصوص مذاکره با آمریکا مشخص است. آقایان در نسبت دادن هایی که میکنند دقت لازم را داشته باشند. پاسخ ما در روز عید به کسی که حین دعوت به مذاکره تهدید به بمباران سنگین میکند آیا چیزی جز شعار همیشگی ما که لعن بر آمریکا است هست؟
سال گذشته در روز عید نکاتی راجع به حجاب عرض کردم همانها هنوز مد نظر است دنبال کنید.
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم
قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ ﴿۴﴾