با توجه به فرارسیدن ماه رمضان، ماه شناخت و بهرهبرداری فکرى و عملى از قرآن، حضرت آیتالله حسینی همدانی در ایام ماه مبارک رمضان هرروز به تفسیر و شرح یک آیه از کلامالله مجید میپردازند که قسمت پنجم آن به شرح ذیل است:
آیه ۳۷ سوره نبأ
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
رَبِّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَیْنَهُمَا الرَّحْمَٰنِ ۖ لَا یَمْلِکُونَ مِنْهُ خِطَابًا
ترجمه فارسی آیه
به نام خداوند بخشنده مهربان
همان پروردگار آسمانها و زمین و آنچه میان آنهاست، آن مهربانی که هیچکس را اختیار چونوچرای با او نیست.
تفسیر آیه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلحَمدُالله رَبِّالعالَمینَ.
آیهی سی و هفتم از سورهی مبارکهی نبأ فرمود مالک هستی که مدبر عالم هست و رحمت عمیم او شامل حال همهی عالم شده؛ هیچ موجودی بیاجازه و بدون اذن او حق سخن گفتن و اظهارنظر کردن ندارد و نمیتواند شفیع واقع شود.
درصحنهی قیامت کسی حق اعتراض ندارد؛ اصلاً در آنجا جای چونوچرا نیست. سؤال و چونوچرا وقتی پیش میآید که در حسابرسی و بررسی کارها یک خللی واردشده باشد اما دستگاه الهی که جای خلل نیست. حسابرسی در آنجا دقیق و عادلانه است، هیچچیز از قلم نمیافتد همانکه در آیهی ۴۹ از سوره مبارکه کهف فرمود: «یَا وَیْلَتَنَا مَالِ هَٰذَا الْکِتَابِ لَا یُغَادِرُ صَغِیرَهً وَلَا کَبِیرَهً إِلَّا أَحْصَاهَا ۚ وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا ۗ وَلَا یَظْلِمُ رَبُّکَ أَحَدًا» خیلی این آیه، آیهی دقیقی است.
این آیات را اگر دقت کنیم حالت تسلیم کامل و دوری از گناه و خطا را در ما محقق میکند، ربوبیت خدای تعالی عمومی است؛ همهچیز را شامل میشود البته به همراه رحمانیت او آمده در این آیه تا گسترده بودن مطلب را به ما خبر بده، بعد اگر موجودی خودش را از تحت تربیت الهی بودن خارج کند مثل طاغوتیان و طاغوت زدهها و اهل ظلم و فساد دچار بدبختی شده و محروم از رحمت خدا خواهد بود.
خدای تعالی ما را از رحمت خودش محروم نگرداند.
واَلحَمدُالله رَبِّالعالَمینَ.