معرفت و شعور، منبع حرارت و شور در عزای حسینی
فضای مجازی
۳۰ مهر ۱۳۹۴

نماینده ولیفقیه در استان البرز در مراسم چهارمین شب عزای اباعبدالله الحسین (ع) که در مصلی کرج برگزار شد در ادامه بحث مفهوم لعن و سلام در زیارت عاشورا به تفسیر فراز “ولَعَنَ اللَّهُ اُمَّهً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقامِکُمْ وَ اَزالَتْکُمْ عَنْ مَراتِبِکُمُ الَّتى رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فیها” پرداختند.
آیتالله سید محمدمهدی حسینی همدانی با بیان اینکه زیارت عاشورا بهترین سند برای آشنایی با مقدمات وقوع حادثه عاشوراست، بیان داشتند: این زیارت توضیح میدهد که چه توطئههایی طی شد تا واقعه عظیم عاشورا رخ داد و این مطلب آنجا اهمیت پیدا میکند که بدانیم قصهی کربلا چون محدود به زمان و مکان نیست، امکان تکرار آن در هرزمانی وجود دارد؛ یعنی حرکتی در جامعه به وجود بیاید که نتیجه آن خانهنشین شدن فرهنگ الهی و شهادت ولی خدا باشد.
ایشان با اشاره به فراز ” ولَعَنَ اللَّهُ اُمَّهً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقامِکُمْ وَ اَزالَتْکُمْ عَنْ مَراتِبِکُمُ الَّتى رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فیها” در زیارت عاشورا، با ارائه مفهوم “دفع” به معنای کنار زدن و عقب راندن و “ازاله” به معنای نابودی و از بین بردن، خاطرنشان ساختند: طبق این فراز، دشمنان اهلبیت ابتدا تلاش میکنند جلوی تشکیل حکومت اسلامی اهلبیت را بگیرند و سپس به دنبال نابودی اهلبیت و آثار الهی در جمعه هستند.
ایشان ادامه دادند: درواقع “دفع و ازاله” نشانگر برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت دشمنان است و میتوان این دو مفهوم را با مفهوم “کودتا و براندازی” برابر دانست.
امامجمعه کرج در ادامه به بیان مفهوم عبارات “مقام” و “مرتبه” در این فراز پرداخته و بیان داشتند: “مقام” به معنای جایگاه و موقعیت و زیرساخت رهبری اهلبیت است و “مراتب”نشاندهندهی نظام رهبری و فرماندهی و حاکمیت اهلبیت در جامعه است و بیان “رتبکم الله فیها” نشانگر این است که این نظام توسط خداوند محکم شده و تثبیت گردیده است.
ایشان ادامه دادند: این عبارت بیان میکند که خدا، شما اهلبیت را در جایگاه عرفانی و ملکوتی و دینی و رهبری شما بر بشر برتری داده است؛ درعینحال این برتریها به ترتیب تبیین شده و وجودشان تزلزلی در عالم طبیعت به وجود نمیآورد، چراکه با نظام عالم هماهنگ و منطبق است.
استاد درس خارج فقه و رجال حوزه علمیه البرز، جایگاه ویژه اهلبیت (ع) را “حاکمیت فرهنگ” ایشان بر جامعه دانسته و افزودند: مراتب اهلبیت با توجه به نظام جامع هدایت خداوند برای بشر و پس از نبوت قرار دارد و هدایت و رهبریای بر اساس علم و آگاهی بشر است.
ایشان افزودند: برای نزدیک شدن به اهلبیت نیز باید از همین طریق پیش رفت، چراکه در این صورت هرچه آگاهی ما نسبت به حسین (ع) بیشتر شود، آه و سوز و اشک ما نیز با این آگاهی و معرفت و شناخت، بیشتر میشود.
ایشان ادامه دادند: روضهی فاش و سنگین خواندن به علت اینکه در طی زمان باعث قساوت قلب شنونده و گوینده میشود، توصیه نشده است و درواقع معرفت و شعور ما نسبت به مصیبتها و شرایط حضرت (ع) باید منبع حرارت و شور ما در عزای حسینی باشد.
استاد اخلاق حوزه علمیه البرز با بیان اینکه این عبارات نشاندهندهی اهمیت جایگاه رهبری در جامعه هستند، خاطرنشان ساختند: امام به دنبال بالا بردن سطح فکری و عقول مردم است و میخواهد بصیرتشان افزایش یابد و مثلاً هنگامیکه از حضرت عباس یاد میکنند او را با عنوان “صاحب بصیرت” نام میبرند، درحالیکه ابوالفضائل عباس دارای صفات بیشماری ازلحاظ جسمانی و جنگاوری نیز بودند.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه طبق فراز ” ولَعَنَ اللَّهُ اُمَّهً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقامِکُمْ وَ اَزالَتْکُمْ عَنْ مَراتِبِکُمُ الَّتى رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فیها” این مقام و مراتب میتوانند از اهلبیت گرفته و دفع شوند، اختصاص صرف مقامات معنوی به اهلبیت را باطل دانسته و بیان داشتند: طبق این فراز، این مراتب علاوه بر مقامات معنوی شامل جایگاه سیاسی و رهبری اهلبیت بر جامعه نیز میشوند؛ پس معنویت مانع رهبری سیاسی و مدیریتی و حاکمیتی بر جامعه نیست و این نکتهی بلندی است که در بطن عبارت فوق از زیارت عاشورا پنهان است.
آیتالله حسینی همدانی با بیان اینکه در آیاتی مانند ۵۹ نساء، ۶ احزاب و یا ۱۵۹ آلعمران نیز به این جایگاه اشارهشده است، تأکید کردند: از مجموع مطالب فوق معلوم میشود که اولاً مدیریت و رهبری حکومت اسلامی را خدای تعالی تعیین میکند و انتصابی است، نه اینکه در امثال سقیفه ها و با بهانههایی مانند دموکراسی و رأی مردمی برای آن تصمیم بگیرند؛ ثانیاً سیاست از دیانت جدا نیست و اگر کسی این دو را از هم جدا بداند با آیات الهی و زیارت قدسی عاشورا مخالفت کرده و مورد لعن خداوند است.
ایشان ادامه دادند: طبق این فراز، ارکان حکومت و محتوای نظام اسلامی و قوانین آن نیز باید طبق دستورات الهی تعیین و اجرا شوند، نه تصمیم اکثریت و عقلای جامعه و در طول تاریخ هم نداریم که پیامبر یا امیرالمؤمنین (ع) مسئولی را به خاطر مقبولیت یا عدم مقبولیت در جامعه نصب و عزل کنند.
نماینده ولیفقیه در پایان بیانات خود به جمعبندی از لعنهای ذکرشده در زیارت عاشورا پرداخته و یادآور شدند: تا اینجا دیدیدم که دشمنان اهلبیت در ابتدا به تحدید اندیشه و معارف ناب اهلبیت (ع) در جامعه میپردازند و در مرتبه بعدی با ابزار کودتا و براندازی و انزوا و خانهنشین کردن حاکمیت فضا را طوری پیش میبرند که منجر به حادثهی عظیم عاشورا میشود و نکتهی مهمی که باید به آن توجه نمود این است که در حال حاضر و زمان حاکمیت حضرت ولیعصر (عج) نیز همین روند توسط آنها پیگیری و دنبال میشود؛ لذا با انطباق مفاهیم زیارت عاشورا و دعای ندبه میتوان پیامهای عمیقی از این ادعیه و زیارات به دست آورد که انشالله در ادامه به آنها پرداخته خواهد شد.
لینک کوتاه خبر: » http://emamjomekaraj.ir/?p=356